Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Η εξωστρέφεια των ηλεκτρολόγων.

Η εξωστρέφεια των ηλεκτρολόγων.

Ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Λακωνίας κατά την διάρκεια της μεγάλης κρίσης και των αλλεπάλληλων φορολογικών χτυπημάτων αντιστέκεται και αντεπιτίθεται!

Με εξωστρέφεια και βλέμμα στο μέλλον με σεβασμό στον καταναλωτή και γνώση των οικονομικών συνθηκών.

Ξεκινάμε σειρά σεμιναρίων και ημερίδων για την καλύτερη ενημέρωση των μελών μας σε αντικείμενα :
  • Νέων τεχνολογιών
  • Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

"Χάρτης υποχρεώσεων ΔΕΔΔΗΕ"

Προβλέπει ο 'Χάρτης υποχρεώσεων του ΔΕΔΔΗΕ"

Επιβολή ρήτρας 150 ευρώ σε περίπτωση μη αποκατάστασης της τροφοδότησης πελατών


«Χάρτη Υποχρεώσεων προς τους Καταναλωτές Ηλεκτρισμού» με πρόσθετες υπηρεσίες καλείται να εφαρμόσει ο ΔΕΔΔΗΕ, ο Διαχειριστής των Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, μετά από απόφαση της ΡΑΕ.

Ο νέος Χάρτης, ο οποίος θα έχει ισχύ ως το τέλος του 2016, πέραν των παλαιών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ από 1ης Απριλίου 2014, περιλαμβάνει πέντε νέες υπηρεσίες εξυπηρέτησης προς τους καταναλωτές, επιβολή νέας ρήτρας για καθυστέρηση

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Οι αυτοματισμοί των αρχαίων Ελλήνων.

Οι ευφυέστατοι αυτοματισμοί των αρχαίων Ελλήνων.

Αυτόματες πύλες ναού
Την ιδιότητα της διαστολής του θερμαινόμενου αέρα αξιοποιεί ο Ηρών για να κατασκευάσει ακόμη πύλες ναού που ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα. «Ναός κατασκευάζεται, έτσι ώστε, μόλις ανάβει φωτιά σε βωμό, που βρίσκεται στην είσοδο του, και γίνει θυσία, οι πόρτες του ναού να ανοίγουν αυτόματα και μόλις σβήσει η φωτιά πάλι να κλείνουν» (Ηρών, Πνευματικά, Α, 38).
Όταν ανάψει η φωτιά στο Βωμό, διαστέλλεται ο θερμαινόμενος αέρας στο δοχείο κάτω από το βωμό, πιέζει το νερό που βρίσκεται οε ένα στεγανό και σταθερό δοχείο πιο κάτω και το μεταφέρει σε ένα κινητό δοχείο, συνδεμένο μέσω τροχαλιών και αντίβαρων με τις πύλες του ναού.

Η διαχείριση σπασμένου λαμπτήρα με υδράργυρο

Η ... διαχείριση σπασμένου λαμπτήρα με υδράργυρο ... στο σπίτι.

Πολλές φορές, για κάποιους λόγους και ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορεί τα γυάλινο περίβλημα ενός λαμπτήρα να ραγίσει ή και να σπάσει.
Στη μόνη περίπτωση που μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον υδράργυρο είναι, η ύπαρξη σωληνωτού λαμπτήρα φθορισμού ή συμπαγούς λαμπτήρα φθορισμού (ή compact ή εξοικονόμησης ενέργειας) ή τέλος, λαμπτήρα ατμών υδραργύρου.
Στο σημείο αυτό επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί μια μικρή ανάλυση σχετικά με την έκθεση του ανθρώπου στον υδράργυρο.

Έτσι, πρέπει να έχουμε υπόψη, πως:
  •  ο υδράργυρος είναι ένα επιβλαβές βαρύ μέταλλο, η κατάποση και η εισπνοή του οποίου μπορεί να επιφέρουν από πονοκέφαλο και απώλεια συνείδησης μέχρι μόνιμες καρδιαγγειακές ή και νεφρικές βλάβες και
  • η είσοδος ατμών υδραργύρου στο ανθρώπινο σώμα πραγματοποιείται από την αναπνοή.
Το άρθρο αυτό απευθύνεται σε όλους τους καθημερινούς καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχουν ηλεκτρολογικές γνώσεις, και πρέπει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη νέα για αυτούς κατάσταση, δηλαδή, την θραύση λαμπτήρα που περιέχει υδράργυρο.

Αν – λοιπόν – συμβεί αυτό, η ελαχιστοποίηση της έκθεσης των ατόμων στον υδράργυρο συντελείται

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
 
Επιμέλεια : Δημήτρης Σταμούλης


Το παρόν άρθρο είναι μια συνοπτική παρουσίαση που στηρίζεται στο εγχειρίδιο «Ασφάλεια ηλεκτρολογικών εργασιών», το οποίο εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας το 2010, ανατυπώθηκε το 2011 και αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα του εγχειριδίου «Electrical Safety. Safety and Health for Electrical Trades, Students Manual» του Εθνικού Ιδρύματος Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (NIOSH) των ΗΠΑ (Publication No 2002-123).

Για τη μετάφραση και την προσαρμογή συνεργάστηκαν οι κ.κ. Α. Αχτύπης, Γ. Γουρζουλίδης, οι οποίοι εργάζονται στο Κέντρο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΚΥΑΕ) του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και η κα Σ. Πισιμίση, προϊσταμένη Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Αθήνας του υπουργείου Εργασίας, και το πρωτότυπο άρθρο τους δημοσιεύτηκε στο τεύχος 56 (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2013) της τριμηνιαίας έκδοσης «Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας» που εκδίδει το Ελληνικό Ινστιτούτο

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

ΠΗΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣΧΑΜΗΛΟΣΥΧΝΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

ΠΗΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣΧΑΜΗΛΟΣΥΧΝΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ (Α’ ΜΕΡΟΣ) 

Άρθρο του: κ. Θεοφάνη Ι. Αραβανή*

Τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία χαρακτηρίζουν τις ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις με τις οποίες αλληλεπιδρούν τα ηλεκτρικά φορτισμένα, στοιχειώδη σωματίδια της ύλης, τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια. Οι πιο άμεσες εμπειρίες μας, που σχετίζονται με την εκδήλωση των δυνάμεων αυτών, είναι η εμφάνιση των κεραυνών κατά τη διάρκεια των καταιγίδων και η απόκλιση του δείκτη της μαγνητικής πυξίδας.

Τα ηλεκτρικά πεδία που δημιουργούνται από τις διατάξεις ηλεκτρικής ενέργειας σχετίζονται με το μέγεθος της τάσης των ηλεκτροφόρων αγωγών, καθώς και τη γεωμετρία της διάταξης. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η τάση, τόσο μεγαλύτερα τα ηλεκτρικά πεδία. Τα ηλεκτρικά πεδία θωρακίζονται από τα οικοδομικά υλικά, τα δέντρα, τους ψηλούς φράκτες κ.λπ. (σε αντίθεση με τα μαγνητικά πεδία). Για τον λόγο αυτόν, τα ηλεκτρικά πεδία σε ένα σπίτι κοντά σε μία εναέρια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ μικρότερα στο εσωτερικό του από ότι στο εξωτερικό του. Πέρα